קוניזציה של צוואר הרחם היא פרוצדורה רפואית שנעשית במקרים שבהם יש חשש לנגעים טרום סרטניים בצוואר הרחם, הנמצאים בסיכון להפוך לסרטן אם לא יטופלו. הפרוצדורה כוללת הסרה של חלק מצוואר הרחם בצורה חרוטית, ומבוצעת לאחר שהרופאים מאבחנים נגעים בעזרת בדיקות: כמו פאפ, HPV, קולפו-סקופיה או ביופסיה. אומנם זה נשמע מבהיל, אך זהו נושא חשוב מאין כמותו. בואו ונראה יחד מה המשמעות של קוניזציה, מהם שלביה השונים, תהליך ההחלמה, וגם הסיכונים וההשלכות שיכולים להתלוות לה.
מהי קוניזציה ומתי מומלץ לבצע אותה?
קוניזציה של צוואר הרחם היא פרוצדורה המבוצעת כאשר ישנם שינויים בדופן צוואר הרחם שעלולים להוביל לסרטן. ההליך כרוך בהסרת חלק מצוואר הרחם בצורת חרוט (קונוס), (מכאן גם מקור השם). הרופאים מחליטים על קוניזציה כאשר בדיקת פאפ או ביופסיה מראות תאים טרום סרטניים ברמת סיכון גבוהה.
הקוניזציה מאפשרת להסיר את האזור הנגוע וכן לאפשר אבחנה מלאה ומדויקת, ובהמשכה תגיע המלצה למעקב או הצורך בטיפול נוסף.
כיצד מתבצע הליך הקוניזציה?
הקוניזציה מתבצעת בהרדמה כללית או מקומית. הרופא המנתח משתמש באחת משתי שיטות עיקריות:
- הסרה באמצעות סכין: מבוצע חתך בצורת חרוט באמצעות סכין כירורגית.
- הסרה באמצעות לולאה חשמלית (Loop Electrosurgical Excision Procedure LEEP): בשיטה זו משתמשים בלולאת אלקטרודה חשמלית דקה, תוך מזעור הדימום.
הפרוצדורה אורכת כ־30-15 דקות, לאחר כשעתיים אפשר להשתחרר הביתה, ורצוי להגיע עם מלווה שגם יסיע אותך לביתך.
החלמה והשלכות לאחר קוניזציה
לאחר ניתוח קוניזציה, רוב הנשים חוות אי נוחות, הפרשות וגינליות בחלקן דמיות, במשך מספר שבועות.יש להגיע לביקורת אל הרופא לאחר כחודש ימים. מומלץ לנוח מספר ימים לאחר הניתוח, ובאם הפרשות מרובות ניתן לשטוף הנרתיק עם מים. עד הביקור אצל הרופא המנתח, לא להכניס טמפונים לנרתיק ולא לקיים יחסי אישות. דימום קל או הפרשה חומה הם תופעות נורמליות, אך יש לפנות לרופא במקרים הבאים:
- חום מעל 38 מעלות
- דימום רב (יותר מהמחזור הרגיל)
- ריח רע של ההפרשות
- כאבים חזקים
לאחר החלמה מלאה, לרוב צוואר הרחם מתחדש כמעט לגמרי וחוזר לתפקד כרגיל. עם זאת, חשוב להמשיך במעקב תקופתי אצל רופא הנשים כדי לבדוק שהשינויים הטרום סרטניים לא חוזרים.
שאלות נפוצות
מה ההבדל בין שתי שיטות הקוניזציה ומי טובה יותר?
כאמור, שתי השיטות העיקריות להסרת נגעים טרום סרטניים בצוואר הרחם הן הקוניזציה באמצעות סכין והקוניזציה באמצעות לולאה חשמלית (LEEP). ההבדל העיקרי הוא בגודל הרקמה שאפשר להסיר ולשלוח לבדיקה פתולוגית. הסרה בסכין מאפשרת נטילת חתיכת רקמה גדולה יותר, וכך מתאימה יותר במצבים שבהם הנגע גדול או כאשר יש חשד לתהליך סרטני מתקדם יותר. לעומת זאת, LEEP היא פעולה מהירה וקלה יותר המתאימה לנגעים קטנים וממוקדים. ההחלטה נתונה לשיקול דעת הצוות הרפואי.
מה הסיכונים ותופעות הלוואי של ההליך?
כמו בכל פעולה כירורגית, גם בקוניזציה קיימים סיכונים מסוימים, אף שאינם שכיחים. הסיבוכים האפשריים כוללים דימום מוגבר, זיהום, פגיעה בדופן הרחם. במקרים בהם יש צורך בביצוע קוניזציה רחבה ועמוקה יותר, תיתכן פגיעה בחוזקה של רקמת הצוואר ולידה מוקדמת.
חשוב לציין שרוב הנשים עוברות את הפרוצדורה בהצלחה וללא תופעות לוואי משמעותיות מעבר לאי נוחות הצפויה בימים שלאחר מכן.
מהי השפעת הקוניזציה על היכולת להרות ולשאת היריון?
קוניזציה ברוב המקרים לא פוגעת בפוריות. יחד עם זאת, הסרה נרחבת של רקמה מצוואר הרחם עלולה להחליש את צוואר הרחם ולהשפיע על יכולתו להחזיק היריון. במצבים כאלו עולה הסיכון ללידה מוקדמת. לכן, חשוב שהרופא יהיה מודע לרצון בהיריון בעתיד. גם לאחר הפרוצדורה חשוב להיוועץ עם הרופא לפני כניסה להיריון, ולהיות במעקב צמוד יותר במהלכו כדי לאתר סימני לידה מוקדמת. ברוב המקרים, לנשים שעברו קוניזציה יש הריונות ולידות תקינים לחלוטין.
האם צוואר הרחם מתחדש וחוזר למצבו הקודם לאחר הקוניזציה?
רקמות צוואר הרחם מתחדשות בהדרגה לאחר הניתוח, ולרוב כחודשיים לאחר הקוניזציה הוא חוזר כמעט למצבו הטבעי. אומנם לעיתים נותרת צלקת קטנה, אבל ברוב המקרים צוואר הרחם חוזר לתפקד כרגיל. יש נשים שחוות שינויים קלים בהפרשות הנרתיקיות או באופן הווסת, אך לרוב מדובר בשינויים זמניים בלבד שחולפים עם הזמן.
האם יש צורך במעקב ובטיפול המשך?
כן, לאחר קוניזציה, הצוות הרפואי יקבע תוכנית מעקב. בדרך כלל מדובר בביקורים תכופים יותר אצל הגינקולוג הכוללים בדיקות פאפ ובדיקת HPV. בחלק מהמקרים, אם הפתולוגיה מצאה תאים סרטניים חודרניים, יהיה צורך בהתערבות כירורגית נוספת. צוואר הרחם של רוב הנשים נקי מנגעים לאחר קוניזציה, ואז הן יכולות לחזור בהדרגה לתוכנית המעקב הרגילה. יש להקפיד על מעקב קפדני כדי לאתר התפתחות מחודשת של נגעים טרום סרטניים בהקדם.
האם יש מגבלות בזמן ההתאוששות וההחלמה?
כן, לאחר ההליך יש להישאר כמה שעות בהשגחה לפני השחרור הביתה. בשבוע הראשון כדאי לנוח בבית ולהימנע ממאמץ פיזי גדול, כמו להימנע משימוש בטמפונים וקיום יחסי אישות, מטבילה באמבטיה או בבריכה בחודש הראשון כדי למנוע זיהומים.
סיכום
קוניזציה של צוואר הרחם היא פרוצדורה רפואית אפקטיבית למניעת התפתחות סרטן צוואר הרחם. אף על פי שההליך לא כרוך בסיכונים חמורים, יש כמה תופעות לוואי אפשריות במהלך ההחלמה, ולכן להקפיד על מעקב רפואי צמוד לאחר מכן. בעזרת טכניקות שונות, כמו השימוש בסכין כירורגי או בלולאה חשמלית, אפשר להסיר את הרקמה הבעייתית בצורה מדויקת ומינימלית ולמנוע סיבוכים עתידיים חמורים. יש להקפיד וללכת למעקב תקופתי אצל רופא הנשים.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.